Het leiderschap van Rutte

Premier Rutte heeft bij zijn Europese collega’s een addendum aan het Oekraïne-verdrag voor elkaar gebokst. Als klinisch psycholoog heb ik geen mening over de vraag of dit verdrag goed is voor Nederland, Europa en/of Oekraïne. Rutte heeft wel weer een vrij sterk staaltje onderhandelings- en overredingskracht laten zien. Nu het Nederlandse parlement nog overtuigen, maar ook daar geef ik Rutte een goede kans, gezien zijn vaardigheden op dit vlak.

Toch was Rutte een veel sterkere leider geweest als hij daags na het Oekraïne referendum had verklaard dat hij de uitslag van dit raadgevend referendum naast zich neer zou leggen. Iedere politicus die zijn mening over dit verdrag na dit referendum heeft gewijzigd, toont een gebrek aan leiderschap. Het referendum was raadgevend, de opkomst laag, de opkomstregels verwarrend, de vraagstelling veel te ingewikkeld en het instrument was gekaapt – het motief van de initiatiefnemers had niets met dit verdrag te maken. Wie na zo’n referendum vindt dat “de stem van het volk gerespecteerd moet worden” geeft in feite de boodschap af dat politici overbodige doorgeefluiken zijn. GeenPeil blijkt voor de verkiezingen al ruim vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Rutte heeft dus een addendum voor elkaar gekregen bij zijn collega’s, maar dat zal hem enig wisselgeld in toekomstige onderhandelingen hebben gekost – het is maar zoveel keer dat ze je iets gunnen. Verder zijn de toezeggingen nietszeggend – dat wordt nog een puntje om het door het Nederlandse parlement te loodsen. De toezeggingen zijn punten die niet in het verdrag geregeld waren; er is nu verklaard dat dit inderdaad niet uit het verdrag volgt. Maar dat betekent niet dat het niet alsnog geregeld kan worden. Enfin, Rutte heeft zich waarschijnlijk de blaren op zijn tong gepraat om dit non-addendum voor elkaar te krijgen en moet daarmee nog even doorgaan tot het verdrag geratificeerd is. Het illustreert zijn handigheid als onderhandelaar, maar zijn zwakte als leider. Misplaatst ontzag voor de kleine minderheid die uiteindelijk nee stemde in dit referendum, kan Rutte de winst in de komende verkiezingen kosten. Ik handhaaf dus mijn voorspelling van 28 november dat de VVD als tweede zal eindigen op 15 maart.One response to “Het leiderschap van Rutte”

  1. Willem Kernkamp says:

    Ik denk dat er een echte meerderheid tegen een associatie verdrag met de oekraine is. Het referendum is in feite een zeer grote opinie peiling. Het rare met de democratie is dat een groot aantal onwetende mensen samen toch vaak een goed oordeel weet te vellen. Het is Europa’s probleem dat het daar maar steeds niet naar wil luisteren. De VVD zou wel eens de weg van de PvdA kunnen gaan.