Verschil in temperament?

Een van de vragen in de nieuwe aflevering van mijn rubriek in Zin.
Klik hier voor een overzicht van alle vragen.

Kritiek

Sinds anderhalf jaar heb ik eindelijk weer een leuke partner. Hij is emotioneler dan ik en altijd recht voor zijn raap. Dat is wennen voor mij maar dat waardeer ik ook, hij weet wat hij wil en is tenminste eerlijk. Heel anders dan vorige partners. Met z’n tweeën kan ik het hanteren, ik kan wel tegen een stootje. Maar hij zegt het ook tegen mijn familie of vrienden als iets hem niet zint of als hij vindt dat iemand slecht gekleed gaat. Ik geneer me dan, maar het ergste is dat hij kwaad wordt op mij als ik hem probeer af te remmen. Hij vindt dat ik hem altijd moet steunen. Ik ben bang dat mijn vrienden mij erop aan gaan kijken als ik zijn lompe gedrag niet kan indammen. Het afgelopen jaar konden we door corona vrijwel niemand zien. Maar ik merk dat ik opzie tegen de zomer en inhaalborrels, -feestjes en -dinertjes. Het is toch een reële wens dat je je beiden een beetje aanpast? Ik ben 15 jaar single geweest dus wil hem ook niet kwijt.


Diana

Beste Diana,

Natuurlijk is dat een reële wens. Het klinkt alsof je een groter probleem hebt dan een verschil in temperament. Ik kan niet beoordelen of jouw drempel voor lomp gedrag laag ligt, of die van je partner hoog. Uiteindelijk maakt dat niet uit: jullie zullen tot een modus moeten komen waarbij je je beiden prettig voelt. Er zijn geen objectieve criteria voor, maar wel conventies – die van (sub)cultuur tot (sub)cultuur verschillen. Nederlanders komen op buitenlanders geregeld over als nogal direct, om niet te zeggen bot. Het is dus wel relevant om eens te peilen hoe zijn gedrag eigenlijk valt. Als anderen het wel mee vinden vallen, zou ik toch beginnen met grenzen te stellen, al was het maar om van kwaad tot erger te voorkomen. Dat hij slecht tegen kritiek lijkt te kunnen en loyaliteit eist, vind ik een slecht teken. Wees er dus ook op voorbereid dat je mogelijk iets losmaakt met je peiling onder familie of vrienden. In dat geval wordt het helemaal belangrijk dat je grenzen gaat leren stellen en misschien moet je daar professionele hulp bij zoeken.

Meer Q&A hier.Comments are closed.