Over hoogtevrees en piekeren

De eerste aflevering in 2021 van mijn Q&A rubriek in Zin.

Onderaan: link naar gratis download van hoofdstuk uit Geluk is Ook niet Alles

Op het balkon

Ik heb hoogtevrees. Sinds mijn jeugd al, en nu wil ik er eindelijk vanaf. Mijn moeder is net verhuisd en ik durf niet eens haar vrij ruime balkon op de tweede etage op. Ik durf ook geen liften in trouwens, maar daar hoef ik niet per se vanaf. Ik wil wel met mijn moeder de volgende zomer een kopje thee op haar balkon kunnen drinken, in plaats van binnen. Als ik op internet naar behandelingen zoek, vind ik een wirwar van websites die me van alles beloven, dat ik er in één sessie vanaf kan komen. Ik vind dit niet geloofwaardig, dus daar wil ik niet heen. Ze doen ook nog allemaal een andere soort therapie, dus waar moet ik op afgaan? Mijn huisarts heeft me met zijn praktijkondersteuner laten praten. Die stelde ontspanningsoefeningen voor, maar ik mediteer al jaren. Waar vind ik het goede adres?

  • Maaike

Beste Maaike,

Dat is nu een van de grote nadelen van de marktwerking in de zorg. Er zijn allerlei instellingen en praktijken als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ze richten zich vooral op de makkelijk behandelbare aandoeningen, zoals hoogtevrees en andere fobieën. Want dat is dus het goede nieuws: hoe lang en ernstig je hoogtevrees ook hebt, het blijft vrij goed behandelbaar. De claims dat je er in een klein aantal sessies vanaf komt zijn geloofwaardig – als je een therapeut hebt die weet waar hij het over heeft. Helaas zijn er dus ook die dat niet echt weten en voor jou is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Daar komt bij dat zorgverzekeraars de behandeling van fobieën in de GGZ niet vergoeden, dus kun je hiervoor in de grotere instellingen moeilijker terecht. Mijn advies is om in je eigen regio een therapeut te zoeken die is aangesloten bij de vereniging voor gedragstherapie (cognitievegedragstherapie.nl) en die ook voorkomt in het BIG register. Sommige klinieken adverteren met speciale hulpmiddelen: pillen, instrumenten of technologie. In principe is dat niet nodig en kun je in weinig sessies hiervan afgeholpen worden.  

Piekeren

Ik ben nogal een piekeraar, mijn hele leven al geweest. In deze rubriek lees ik geregeld dat ongewenste gevoelens ook iets opleveren. Ik kan niet zeggen dat piekeren me iets oplevert. Is piekeren dan de uitzondering? Ik wil er graag vanaf.

  • Stella

Beste Stella,

Het gaat niet zozeer over ongewenste gevoelens die iets opleveren, maar over ongewenst gedrag. Ook al zit je dan vaak stil, piekeren is een vorm van gedrag (het is een mentale activiteit). Piekeren is onaangenaam, maar levert op dat je nog sterkere akelige gevoelens afzwakt. Als je piekert ben je als het ware aan het redeneren, in gesprek met jezelf. Doordat je zo verbaal bezig bent, voorkom je dat je over dat onderwerp indringende beelden krijgt – die beelden hou je door gepieker een beetje op afstand. Het kan ook zijn dat je met piekeren over het ene onderwerp andere onderwerpen op afstand houdt. Piekeren dempt dus onlustgevoelens op korte termijn. Op lange termijn echter niet. Mijn advies voor therapie is hetzelfde als aan Maaike hierboven; de behandeling van ernstig piekeren wordt echter wel vergoed, dus je kan je ook door je huisarts laten verwijzen.

https://www.dousa.nl/2021/02/05/acht-methoden-van-gedragsverandering/Comments are closed.