Schrijven voor je gezondheid

Een van de tien adviezen om gelukkiger te worden wordt hier nader toegelicht. Er is grote kans dat u zich na het doen van deze oefening zowel mentaal als fysiek sterker voelt. Deze eenvoudige doch krachtige interventie is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker, die de effecten ook uitgebreid heeft onderzocht. De instructies hieronder zijn ook op zijn website te vinden (in het Engels).

Het is gezond om te schrijven over emotionele ervaringen of vervelende gebeurtenissen die je zijn overkomen. Het kan zowel je mentale gezondheid als je lichamelijke gezondheid verbeteren.

Hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk, maar in elk geval dwingt schrijven je om gedachten niet weg te drukken en niet te vermijden. Een vrij korte schrijfperiode kan al helpen om die opdringerige gedachten de rest van de dag ‘te parkeren’. Als je lang of sterk vermeden hebt, zullen de eerste paar dagen schrijven wel confronterend zijn, maar dat wordt snel beter. Uiteraard werkt het niet voor iedereen even goed.

Hieronder volgen enkele richtlijnen, maar al doende kun je ook je eigen routine ontwikkelen.

Voorbereiding
–– Zoek een plek waar je niet gestoord zult worden. Zet ook je telefoon uit. Een tijdstip aan het eind van de middag of begin van de avond is aan te bevelen.
–– Schrijf ten minste vier achtereenvolgende dagen minimaal een kwartier.
–– Schrijf een kwartier door. Bekommer je niet om schrijfstijl, spelfouten, grammatica. Als je niks meer te schrijven hebt binnen een kwartier, begin dan opnieuw over hetzelfde thema/dezelfde gebeurtenis.
–– Je kunt met pen op papier schrijven of op de computer werken. Liever met pen. Inspreken is ook nog een optie als schrijven onmogelijk is.
–– Je kunt elke dag over hetzelfde thema of dezelfde gebeurtenis schrijven of telkens iets anders.

Waarover schrijf je?
––
Iets waar je veel over nadenkt of piekert;
–– Iets waar je van droomt;
–– Iets dat je leven op ongezonde manier beïnvloedt;
–– Iets dat je al dagen, weken of jaren aan het vermijden bent.

Deze oefening is vaak getest in wetenschappelijk onderzoek, en dan worden de volgende instructies gegeven:

Schrijf de komende vier dagen over emoties en gedachten met betrekking tot de vervelendste ervaring die je hebt meegemaakt.
Laat je emoties en gedachten daarover toe, en schrijf ze op. Je kunt deze ervaring proberen te koppelen aan je jeugd, aan de relatie met je ouders, aan dierbaren, of misschien zelfs aan je werk of loopbaan.
Hoe verhoudt deze ervaring zich tot degene die je zou willen zijn, die je vroeger was of die je nu bent?

Veel mensen hebben niet één cruciale of traumatische ervaring maar iedereen maakt belangrijke conflicten mee of stressvolle gebeurtenissen. Daar kun je ook over schrijven. Je kunt elke dag over dezelfde gebeurtenis schrijven of telkens een andere nemen. Waar je ook over schrijft, belangrijk is dat je probeert je diepste emoties en gedachten erover op papier te krijgen.

Waarschuwing vooraf
Het schrijven zal je niet in de kouwe kleren gaan zitten. Het kan je een verdrietig, somber of angstig gevoel bezorgen. Het is normaal als dat even aanhoudt, net zoals wanneer je een droevig verhaal leest of een zielige film kijkt. Meestal gaat het binnen een paar uur weg, maar als je merkt dat je er erg of langdurig door van streek raakt, stop er dan gewoon mee of neem een ander onderwerp. Overweeg gesprekstherapie als een onderwerp zo emotionerend is dat je er niet over kunt schrijven.

Wat te doen met je schrijfsels
Je doet dit alleen voor jezelf, en de bedoeling is om zo eerlijk mogelijk te zijn tegenover jezelf. Je kunt het daarna bewaren of weggooien, dat is geheel aan jou. Het voordeel van (tijdelijk) bewaren is dat je kunt zien hoe je tekst over eenzelfde onderwerp van dag tot dag kan variëren of zich kan ontwikkelen.Comments are closed.