Stress, trauma en weerbaarheid

Dit citaat uit “Geluk is ook niet alles” (Scriptum, 2019) is ook voor de coronacrisis relevent:

Er is een opvallende bevinding uit onderzoek naar de psychische gesteldheid van Nederlandse veteranen die hebben deelgenomen aan missies, zoals in Bosnië en Irak. Onder hen is betrekkelijk weinig psychopathologie aangetroffen. Ondanks de stress en de traumatische gebeurtenissen tijdens uitzendingen weet de overgrote meerderheid zich goed te handhaven. Het percentage van de soldaten die last hebben van posttraumatische stress (PTSS), ligt in de buurt van de vijf procent – in plaats van de twintig procent, zoals eerder werd gedacht. Op langere termijn komt er nog een paar procent bij.

Er kunnen ook positieve veranderingen optreden na het meemaken van trauma’s. Bijvoorbeeld, het besef dat je een extreme situatie hebt aangekund en dus een toegenomen zelfvertrouwen.

 

(……) 

Mensen blijken vaak weerbaarder dan gedacht. Vraag een vijftigplusser die net zijn baan kwijt is hoe hij zijn omstandigheden en kansen waardeert en het antwoord zal zijn ‘beroerd’. Vraag hem een jaar of twee later hoe hij dat ontslag waardeert en er is gerede kans dat hij er een positieve draai aan heeft gegeven: ‘Die dag ben ik een nieuwe weg ingeslagen.’

Link naar inkijkexemplaar (1e 22 pagina’s) van dit boek hier

 

 Comments are closed.