Wil Wilders Wel Winnen?

Het is negen dagen tot verkiezingsdag en Wilders heeft zich zo lang afzijdig gehouden dat sommigen zich hardop afvragen of hij wel wíl winnen. Misschien tempert hij wel met opzet zijn campagne, zodat hij straks een nog enigszins overzichtelijke fractie heeft. En niet een man of 40, met wie weet hoeveel ongure types ertussen – die zich dan geleidelijk gaan afsplitsen.

De eerste aanwijzing dat Wilders nog iets in petto heeft, kwam gisteren tijdens het Carré-debat. Inderdaad, hij deed niet mee,
maar ik heb het over het reclameblok. Daarin dook een PVV filmpje op – heel kort, tien seconden duurt het slechts, en wat amateuristisch in elkaar gezet. Maar waarschijnlijk wel effectief. Rutte is de hoofdpersoon: “Ik heb niets tegen de islam” horen we hem zeggen, voorafgegaan door de tekst “100.000 moslims erbij” en gevolgd door “U wel?” en het PVV logo.

Dat het filmpje zo kort is, kan twee oorzaken hebben. De zendtijd zal niet goedkoop zijn, dus wellicht zit de PVV te krap bij kas om meer tijd in te kopen. Het kan echter ook doelbewust zijn. Wilders gaat met dit filmpje weer een stap verder in de radicalisering. Door het zo kort te houden voorkom je dat mensen gaan nadenken over waar ze eigenlijk naar zitten te kijken. Voor je het weet is er al weer een andere reclame bezig. De boodschap komt niettemin aan, en als voldoende mensen dit filmpje zien kan het op verkiezingsdag wel degelijk invloed hebben. Geldgebrek of strategie? We zullen het de komende week zien. Als het strategie is, zullen we het filmpje vaker terugzien.

In dat geval is Wilders de laatste tijd bezig geweest om de anderen in slaap te sussen. Om op een laat moment in de campagne toe te slaan, mogelijk met een nieuwe overrompelingstactiek. Zoals in de campagne van 2010, toen Job Cohen in een debat werd afgebrand op een manier die op dat moment ongekend was. [Zie: De Campagne van 60 Seconden]

Toen was het nog relatief nieuw, Wilders die aan een groot debat mag meedoen. Hoewel er nog vrij veel tijd zat tussen dat debat en de verkiezingsdatum, konden Cohen en de PvdA niet het juiste antwoord vinden om het tij nog te keren. Indien Wilders dit keer opnieuw een verrassingsaanval uit de hoge hoed tovert, zal er nauwelijks tijd meer zijn om een repliek te bedenken. En zal Wilders sowieso de laatste twee dagen voor de verkiezingsdag het nieuws beheersen.

Onbegrijpelijk dus dat de campagne-staven van de andere partijen accoord zijn gegaan met debatten zo dicht op de verkiezingsdag. Het is vragen om moeilijkheden, met een tegenstander die bewezen heeft ongeschreven spel- en fatsoensregels aan zijn laars te lappen.
Misschien moeten ze overwegen de laatste twee debatten af te zeggen, de kiezers weten heus wel wat de posities zijn zo langzamerhand. Het zou Wilders veel gratis zendtijd ontnemen en het zou een koekje van eigen deeg zijn.

Niettemin denk ik niet dat het gaat gebeuren. De anderen die nog iets te winnen hebben bij de laatste twee debatten zijn Rutte en Asscher (en mogelijk Segers) want dat zijn de enigen die nog rechtstreeks met Wilders in debat mogen. Dan moeten ze zich wel staande houden in het verbale geweld. Maar zij zullen zich dus niet terugtrekken.
Vervolgens kan het twee kanten opgaan. PVV, VVD en PvdA zouden in de onderlinge debatten op het laatste moment nog  stemmen kunnen wegtrekken van de anderen. Tenzij een van die anderen zich nog weet te onderscheiden in het laatste debat. De eerste optie lijkt me het meest waarschijnlijk.Comments are closed.