Drie schrijvers winnen de Peter van Straaten Psychologieprijs

Uitreiking Peter van Straaten Psychologieprijs.  

Drie romanciers winnen de eerste editie van de Peter van Straaten Psychologieprijs, een prijs voor Nederlandstalige schrijvers die via hun roman een verhelderend licht werpen op psychische problemen en stoornissen. Uitreiking op 16 januari.

Gerritsen, Keuls en Rijneveld
Esther Gerritsen, Yvonne Keuls en Marieke Lucas Rijneveld zijn de drie schrijvers die de eerste editie van deze prijs hebben gewonnen.  De prijs is een initiatief van de afdeling Klinische Psychologie in het kader van 444 jaar Universiteit Leiden. De schrijvers winnen 1500 euro en een originele tekening van Peter van Straaten.

Essays van studenten
Wat zegt een roman over de oorzaken, verschijnselen of behandeling van een psychische aandoening? Over die vraag schreven zo’n 80 studenten psychologie een essay, als onderdeel van het vak Klinische psychologie in de bachelor Psychologie. De studenten behandelden in hun beschouwing de vraag hoe de roman aansluit op de cursusliteratuur en deze verrijkt – met verdiepend of juist een ander perspectief. In totaal werden essays geschreven over ruim veertig verschillende romans. Met hun keuze bepaalden de studenten de longlist voor deze prijs.

Finalisten
Docenten beoordeelden de essays en kozen acht finalisten (shortlist). Een jury beoordeelde zowel de essays als de boeken en koos als winnaars:
-De avond is ongemak (2018) van Marieke Lucas Rijneveld
-Het verrotte leven van Floortje Bloem (1982) van Yvonne Keuls
-Superduif (2010) van Esther Gerritsen

Symposium
Drie studenten presenteren hun bevindingen in een mini-symposium op donderdag 16 januari 2020 vanaf 15.30 uur in het Kamerlingh Onnesgebouw in Leiden. De schrijvers zullen reageren op de presentaties van de studenten. Het symposium is voor publiek gratis toegankelijk. Aanmelding is niet verplicht, maar wordt op prijs gesteld via email naar a.l.oskam@fsw.leidenuniv.nl

De student met de beste presentatie wint een boekenbon van 400 euro. De andere finalisten krijgen een boekenbon van 200 euro. De studentprijs is een publieksprijs, ter plekke zal worden gestemd via smartphone.

Peter van Straaten
De prijs is vernoemd naar tekenaar en schrijver Peter van Straaten (1935-2016). In 2011 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit Leiden. Ere-promotor was Willem van der Does, die nu ook de initiatiefnemer van de Prijs is. Hij zei bij de toekenning over Van Straaten: ‘Zijn werk herinnert de moderne, technologisch verwende, wetenschapper eraan dat observatie van gedrag met het blote maar getrainde oog de onmisbare basis is voor de psychologie.’

Jury
Drs. Ranne Hovius, psycholoog, schrijver en journalist
Dr. Marc Molendijk, psycholoog
Dr. Maartje Schoorl, klinisch psycholoog, neerlandica
Prof. dr. Willem van der Does, klinisch psycholoog

De Peter van Straaten Psychologieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door Els van Straaten – Timmerman en door de Nederlandse Vereniging voor GezondheidszorgPsychologie 

Tijd en plaats: 
Donderdag 16 januari 2020, 15.30 – 17.15 uur, inloop vanaf 15 uur.

Lorentzzaal
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25, Leiden.  Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *